Jadłospis można oceniać stosując metody teoretyczne i laboratoryjne. Dietetyk wykorzystuje tylko metody teoretyczne, oceniając jadłospis pod kątem jakościowym i ilościowym. Ocena jakościowa uwzględnia liczbę i skład poszczególnych posiłków, częstotliwość spożycia, przerwy między posiłkami itd. Przyznanie odpowiedniej ilości punktów wyznacza ocenę jadłospisu. Taką metodą można oceniać jadłospis jednodniowy lub okresowy.
Ocenę ilościową przeprowadza się na podstawie obliczenia wartości odżywczej (energia i składniki odżywcze), ilości występujących produktów (w gramach) i porównania z zalecaną normą żywienia dla danej grupy ludności.
Dietetyk przeprowadza wywiad żywieniowy, który jest podstawą do wykrycia błędów w żywieniu. Dobrze jest uzupełnić zebrane dane również o wywiad dotyczący stanu zdrowia, historię choroby oraz dokonać pomiarów masy ciała, wzrostu, obwodu talii i bioder.