Nasi przodkowie w paleolicie żywili się zupełnie inaczej niż my dzisiaj. Ich dieta była bogata w błonnik, składniki mineralne, antyoksydanty, kwasy omega 3 i dużo probiotyków.
W naszej współczesnej diecie, zwanej dietą zachodnią, spożywamy zbyt dużo: tłuszczu nasyconego, sodu, cukrów prostych, mutagenów, hormonów, czynników wzrostu, a przy tym zbyt mało: tłuszczu nienasyconego, błonnika, antyoksydantów, probiotyków.
Taki sposób żywienia przyczynia się w dużej mierze do powstawania różnych schorzeń i chorób tzw. żywieniozależnych (dietozależnych).
Dietoterapia może pomóc m.in. w leczeniu następujących schorzeń:
• zaburzenia trawienia i wchłaniania (celiakia, nietolerancja węglowodanów)
• alergie pokarmowe
• choroby przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, refluksowe zapalenie przełyku, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy)
• choroby nerek (kamice, ostre i przewlekłe zapalenia nerek)
• choroby wątroby (wirusowe zapalenia wątroby, marskość)
• choroby jelit (zaparcia, hemoroidy, uchyłkowatość jelita grubego, zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenia jelit)
• miażdżyca
• cukrzyca
• nadciśnienie
• otyłość
• osteoporoza
• nowotwory
• choroby neurologiczne (choroba Parkinsona i Alzheimera)