Do wizyty u dietetyka trzeba się przygotować. Przez 12 godzin przed wizytą należy unikać kawy, alkoholu oraz wzmożonej aktywności fizycznej. Jest to niezbędne dla uzyskania wiarygodnych wyników pomiaru składu ciała metodą bioimpedancji. Ze względu na specyfikę aparatury pomiaru dokonuje się boso, bez skarpet. Podczas wizyty mierzy się też obwód talii i bioder oraz masę ciała, dlatego warto na ok. 3 godziny przed spotkaniem nie pić ani nie jeść.
Co zabrać na spotkanie?
• wyniki badań z ostatnich 6 miesięcy (morfologia, glukoza na czczo, lipidogram, TSH, enzymy wątrobowe)
• lista przyjmowanych leków i suplementów
• 3-dniowy jadłospis (w tym jeden dzień wolny od pracy)
• produkty, które lubimy i nie lubimy, informacje o alergiach
Pierwsza wizyta trwa ok. 45-60 min. Aby jak najlepiej opracować indywidualną dietę i dostosować właściwe zalecenia żywieniowe, dietetyk przeprowadza podczas spotkania szczegółowy wywiad dotyczący dotychczasowego sposobu odżywiania, trybu życia oraz upodobań kulinarnych.
Wizyta kończy się przekazaniem zasad racjonalnego odżywiania na piśmie oraz wskazówek dotyczących zmiany nawyków żywieniowych.
Na wizytach kontrolnych dokonuje się ponownych pomiarów, analizuje dotychczasowe postępy leczenia dietetycznego, w razie potrzeby wprowadzając modyfikacje w jadłospisie.